Rekvisita, puder och en vacker teater | Props, powder and a lovely scene

Text: Laila Durán. Photos: Christoffer Landberg / Laila Durán

De flesta människor uppskattar vackra bilder. Hellre än att skriva en lång text kan man istället låta ett foto berätta historien. Att ta bilder på tygbitar är inte särskilt spännande, utan som ni ser på vår hemsida, fotograferar vi hellre kläder av de nya mönstren för att visa hur tygerna ursprungligen använts. Oftast låter jag inspirationen löpa fritt. Med tillgång till hela lagret med tygrullar frossar jag i att använda exklusiva tyger både på utsidan och insidan, som foder, i kläderna.

När vår textilkollektion växer ökar också lusten att visa hur vackra tygerna är när de används i kläder. Nyligen bestämde jag mig för att med hjälp av vänner och kollegor arrangera en stor fotosession. Denna gång var min vän fotografen Christoffer Landberg med, tillsammans med min väninna sen många år, Marie Weinefalk Larsson, som vid snart fyllda 50 ser mer strålande ut än någonsin. Vår andra modell, Sabina, är assistent till vår perukmakare och lånade oss tacksamt sitt vackra leende.

Tillsammans med min kollega Martin Ciszuk och ett helt bilsläp fullt med rekvisita drog vi in på Confidencen, Slottsteatern vid Ulriksdals slott utanför Stockholm. Teatern är Sveriges äldsta bevarade. Byggnaden uppfördes som ridhus 1670, men vid mitten av 1700-talet lät drottning Louisa Ulrika bygga om huset, och det omformades till en magnifik liten slottsteater i rokokostil. Jag har lyckan att ha teaterns direktör, operasångerskan Kjerstin Dellert, som min granne. Hon var så vänlig och lät oss ha hela teatern för oss själva en söndag.

I den första bilden gjorde vi ett homage till den nationalromantiske konstnären Adolf Tidemand från mitt hemland Norge. Originalet till mönstret BALSAMIN, som används till målarrocken, är ursprungligen ett förkläde som använts i en av hans mest berömda porträtt. Jag tyckte att en målarscen skulle vara passande och ansluta till temat.

Sedan gjorde vi bilder av en levé – en elegant morgonscen - för att få möjligheter att visa plagg som bars av damer vid morgontoaletten. Martin skapade ett förtjusande toalettbord av ett enkelt litet träbord, en pigtittare och några meter siden.

Slutligen ville jag göra en sängkammarscen. Vår stilige fotograf Christoffer fick lägga sig i sängen, som Danceny i armarna på Marquiese de Merteuil från Farliga förbindelser, och jag själv fick stå bakom kameran.

Här ser ni de nya bilderna!

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.